Изберете страница

БУЛМАР МЛ ООД ПУСНА ПО-ЕВТИН И БЪРЗ АНТИГЕНЕН COVID ТЕСТ

окт. 15, 2020

Ние от Булмар МЛ винаги сме се старали да предлагаме на клиентите си най-надеждните и нови продукти. Ето защо при нас ще откриете бърз антигенен тест на американската фирма Abbott за установяване на наличие на COVID-19. Артикулът представлява антигенен тест с изключително точни резултати, които могат да се сравнят единствено с RCR технологията при диагностициране на новия вирус. Едно от най-силните преимущества на този бърз антигенен тест е цената – той струва 4 пъти по-малко, отколкото PCR-тест, а резултатите от него излизат до 15-20 минути. За сравнение – резултатът от PCR-тестовете се получава най-рано 5 или 6 часа след изследването.

Бързите антигенни тестове са изключително достоверни при откриване на заразяването в най-ранна фаза и са много подходящи за масов скрининг на пациенти или на хора, които са имали контакт със заразно болен, както и при първоначалните симптоми на болестта.

Какво представлява новият бърз антигенен тест

Подобно на PCR-теста, при антигенните тестове също се взима секрет от гърлото или носа, но за разлика от първите, които търсят рибонуклеинова киселина (РНК) на вируса, бързите тестове откриват белтъчната му обвивка.
Също както PCR технологията, бързият антигенен тест може да засече вируса в самото начало на заболяването или с други думи – от третия до петия ден от среща с COVID-19 и при първата проява на симптоми.

Антигенният тест е много по-ефективен в сравнение с бърз тест с кръвна проба (серологичен тест). Серологичните тестове засичат наличие на антитела, ако човек евентуално е изработил такива, и има точност на резултатите две седмици след заразяването. Подобно на серологичните тестове, антигенните тестове работят с проба на място – на плочка или в разработена специално касетка, на същия принцип както тест за бременност. На плочката се отбелязват две чертички – за контролната пробва и дали резултатът е отрицателен или положителен.

„В последния половин месец работим с новия бърз антигенен тест и той дава изключително добро съвпадение“, коментира медицинският директор на веригата лаборатории „Рамус“ д-р Благовеста Пенчева.

„Най-новият антигенен тест е с много добра чувствителност и специфичност. Това значи, че тестът не хваща едва 6 от 100 положителни пациенти, а фалшиво положителните резултати са сведени до под половин процент“, обясни началникът на „Клинична лаборатория“ в „Аджибадем Сити клиник болница Токуда“ д-р Веселина Колева.

Кой ги използва

Д-р Колева казва още, че до този момент много пациенти, които желаят да получат бърза диагноза, са били изследвани с антигенни тестове, защото диагностичният прозорец съответства на този на PCR теста. Част от болниците започнаха да прилагат антигенни тестове като много по-надеждни от бързите кръвни тестове и като отличен способ за отсяване на по-високорискови пациенти.

Д-р Пенчева сочи, че множество работодатели предпочитат да тестват работещите с антигенни тестове, защото техните резултати са по-сигурни, а цената – по-ниска.

„Международните препоръки е тези тестове да се използват масово в лечебни заведения, училища, да се употребяват при спешни пациенти, защото методът е бърз и лесен“, добавя д-р Пенчева.

Видео:

https://www.youtube.com/watch?v=HCk6IwGfZi0&ab_channel=BarcelonaDentalSupplies